Moraal gericht coachen

Meer dramadriehoek

Elk van de rollen in de dramadriehoek houdt een miskenning in. Zowel de Aanklager als de Redder miskennen anderen. Een Slachtoffer miskent zichzelf. De drie rollen zijn niet authentiek. Als mensen één van deze rollen op zich nemen, dan reageren ze meer op het verleden dan op het hier-en-nu. Ze passen oude script (matige) strategieën toe waar ze als kind toe besloten hebben of die ze als kind overnamen van hun ouder(s).

Gewoonlijk begint iemand die een spel speelt op één van de drie posities en schakelt dan over op één van de andere posities. Deze verschuiving in de dramadriehoek vindt plaats op het moment van de omslag in de spelformule. Vastzitten in de dramadriehoek betekent, dat iemand niet kan kiezen, maar “automatisch” van de ene in de andere rol schiet. Pas wanneer men zich bewust wordt van zijn script patroon en de rollen die hij kiest, kan een fundamentele verandering plaatsvinden.

Herken jij jezelf in één van de posities in de dramadriehoek? Hoe bewust zet je deze positie in? Hoe effectief ben je? Zou je willen veranderen? Wil je uit de dramadriehoek stappen? Moraal Resultaatgericht Coachen werkt met de drama- en winnaarsdriehoek uit de Transactionele Analyse. Neem contact op.

Stap in de Winnaarsdriehoek

 

 

   Klik hier en stap in de Winnaarsdriehoek